Jaja iz BiH ne mogu u Evropsku uniju

Bez autora
Mar 18 2012

U Bosni i Hercegovini je prošlog mjeseca boravila inspekcijska misija Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske komisije (FVO) radi provjere koliko domaći proizvođači mesa peradi i jaja ispunjavaju uvjete za izvoz na tržište Evropske unije. Rezultati analize i inspekcijski izvještaj ostali su nepoznati javnosti i proizvođačima u BiH. No, ocjena našeg sistema dosta je loša, a zaključeno je da od izvoza ovih proizvoda u EU nema ništa u skorijoj budućnosti. To znači da BiH ove proizvode neće moći izvoziti ni na tržište Hrvatske, koja od naredne godine ulazi u EU, a koja je naš najznačajniji trgovinski partner. Ovo će biti još jedan žestok udarac domaćoj privredi i ekonomiji. Kako smo ranije pisali, ulaskom Hrvatske u EU najviše će biti pogođeni domaći mljekari, ali i ostali privrednici koji se bave proizvodnjom mesa i mesnih proizvoda bilo koje vrste. Konačni izvještaj će biti dostavljen elektronskim putem kako bi se dali eventualni komentari nadležnih organa, a nakon čega će dokument postati konačan i biti objavljen.

Jaja iz BiH ne mogu u Evropsku unijuU Bosni i Hercegovini je prošlog mjeseca boravila inspekcijska misija Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske komisije (FVO) radi provjere koliko domaći proizvođači mesa peradi i jaja ispunjavaju uvjete za izvoz na tržište Evropske unije. Rezultati analize i inspekcijski izvještaj ostali su nepoznati javnosti i proizvođačima u BiH.
 
Loša ocjena

No, prema našim informacijama, ocjena našeg sistema dosta je loša, a zaključeno je da od izvoza ovih proizvoda u EU nema ništa u skorijoj budućnosti. To znači da BiH ove proizvode neće moći izvoziti ni na tržište Hrvatske, koja od naredne godine ulazi u EU, a koja je naš najznačajniji trgovinski partner.

Ovo će biti još jedan žestok udarac domaćoj privredi i ekonomiji. Kako smo ranije pisali, ulaskom Hrvatske u EU najviše će biti pogođeni domaći mljekari, ali i ostali privrednici koji se bave proizvodnjom mesa i mesnih proizvoda bilo koje vrste.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH rečeno nam je da će konačni izvještaj biti dostavljen elektronskim putem kako bi se dali eventualni komentari nadležnih organa, a nakon čega će dokument postati konačan i biti objavljen.

No, potvrđeno nam je da su, "prema preliminarnim ocjenama prezentiranim na završnom sastanku, inspektori FVO-a konstatirali da sistem u BiH u ovom momentu ne ispunjava zahtjeve EU u pogledu izvoza ove grupe proizvoda životinjskog porijekla".

- Također je preliminarno ukazano na postojeće nedostatke, koji su evidentirani u toku posjete. Za većinu navedenih nedostataka zajednički je ocijenjeno da u narednom periodu mogu biti ispravljeni, dok je za određeni dio zahtjeva potreban dodatni napor nadležnih organa na svim nivoima - rečeno nam je iz Ureda za veterinarstvo.

Izbor direktora

Osim neispunjavanja tehničkih uvjeta za izvoz mesnih proizvoda, BiH ima problema i s izborom čelnih ljudi institucija koje se bave ovim pitanjima, kao što su Ured za veterinarstvo BiH i Veterinarski fakultet Sarajevo. Nažalost, ovo je pretvoreno u političko pitanje.

- Izbori za direktora Ureda i dekana Fakulteta kasne, uz ogromna lobiranja i političkih partija i pojedinaca, koji su zainteresirani za ove pozicije. Ni u jednom slučaju ne razmišlja se o obavezama nego samo o privilegijama onih koji će biti izabrani na ove pozicije - ističe sagovornik našeg lista, koji je uključen u ova dešavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik